Connect with us

รวยง่าย รวยเร็ว (จริงหรือ?) จากการสร้างรายได้เชิงรับ ด้วยคอนโดมิเนียม – บ้านเมือง

https://www.banmuang.co.th/news/economy/169518

Published

on

วันจันทร์ ที่ 11 พฤศจิกายน พ.ศ. 2562, 07.37 น.

รวยง่าย รวยเร็ว (จริงหรือ?)

จากการสร้างรายได้เชิงรับ   ด้วยคอนโดมิเนียม

 

 

รศ.ดร.นิติ รัตนปรีชาเวช ผู้อำนวยการโครงการธุรกิจอสังหาริมทรัพย์ คณะพาณิชยศาสตร์และการบัญชี มหาวิทยาลัยธรรมศาสตร์เปิดเผยว่า  เป็นที่เชื่อได้ว่าในปัจจุบันนี้ใครหลายคนคงจะรู้จักกับคำว่า Passive Income หรือที่แปลเป็นไทยได้ว่า รายได้เชิงรับ กันเป็นอย่างดี เพราะใคร ๆ ก็อยากจะรวยแบบง่าย ๆ ไม่ต้องทำงานหนัก นั่งกิน นอนกิน อยากที่จะมีเวลาที่มากขึ้น เกษียณอายุจากการทำงานที่เร็วขึ้น เพื่อสร้างอิสรภาพทางการเงินที่จะส่งผลไปยังความเป็นอิสระของการดำเนินชีวิตของตน 

 

โดยรูปแบบการสร้างรายได้เชิงรับที่ได้รับความสนใจมาโดยตลอดทุกยุคทุกสมัยก็คือ การลงทุนในอสังหาริมทรัพย์เพื่อการปล่อยเช่า โดยเฉพาะการลงทุนในคอนโดมิเนียม ที่นอกจากจะสามารถเข้าไปใช้งานได้และทำให้เจ้าของดูเท่ดูดีมีระดับแล้ว ยังอาจทำให้ได้รับผลตอบแทนที่ดีกว่า โดยเฉพาะในภาวะที่ดอกเบี้ยเงินฝากที่ต่ำเตี้ยเรี่ยดินอย่างในปัจจุบัน ที่เป็นเหตุให้เกิดความปั่นป่วนไปทั้งโลกของการมุ่งเสาะแสวงหาการลงทุนที่ได้ผลตอบแทนที่สูงที่สุดนั่นเอง 

 

ด้วยเหตุผลดังกล่าวนี้เองจึงทำให้ใครหลายคนหวังจะรวยเป็นเศรษฐีอย่างรวดเร็วจากการลงทุนในอสังหาริมทรัพย์ ทั้งที่ในความเป็นจริงแล้ว การลงทุนในอสังหาริมทรัพย์เองแม้ว่าจะมีข้อดีจำนวนมาก หากแต่ก็มีข้อเสียต่าง ๆ เช่นเดียวกัน ไม่ว่าจะเป็นเรื่องของสภาพคล่องที่มีจำกัด การไม่สามารถเคลื่อนย้ายได้ การเสื่อมโทรมของอาคาร การใช้ระยะเวลาที่ยาวนานในการลงทุน เป็นต้น ซึ่งก็ล้วนแล้วแต่เป็นองค์ประกอบที่ผู้ที่จะลงทุนจะต้องมีความเข้าใจในการลงทุนในทรัพย์สินประเภทนี้เป็นอย่างดีเสียก่อน 

 

โดยเฉพาะอย่างยิ่งที่ ในปัจจุบันที่ผู้คนจำนวนมากต่างก็มีแนวคิดที่เหมือนกันในการสร้างรายได้เชิงรับจากอสังหาริมทรัพย์ก็ยิ่งทวีคูณให้มีคู่แข่งที่เพิ่มขึ้นด้วย จนทำให้แนวโน้มของการปล่อยเช่าดูจะยากเย็นมากยิ่งขึ้นทุกวัน ทำให้เกิดการหั่นราคาเช่าแข่งกัน และส่งผลให้ค่าเช่ามีแนวโน้มที่ไม่ค่อยจะสดใสเท่าไรนัก โดยหากคำนวณผลตอบแทนจากการปล่อยเช่าเป็นร้อยละแล้ว อาจจะเห็นได้ว่าในปัจจุบันนี้หากหักค่าใช้จ่ายทุกอย่างออกไปแล้ว ผู้ที่ลงทุนในคอนโดอาจจะได้รับผลตอบแทนสุทธิที่ร้อยละ 5- 6 ซึ่งก็จะถือว่าเก่งมากแล้ว และหากคิดเป็นระยะเวลาในการคืนทุนจากการปล่อยเช่าก็อาจจะบอกได้ว่าต้องใช้ระยะเวลาที่ยาวนานถึง 20 ปีเลยทีเดียว 

 

โดยหากเปรียบเทียบกับข้อมูลในบางกลุ่มประเทศที่มีอัตราผลตอบแทนจากการเช่าเพียงร้อยละ 2-3 ก็อาจจะทำให้เห็นได้ว่า ในสถานการณ์ปัจจุบันนี้เองอาจที่จะเป็นจุดเริ่มต้นของการปรับฐานลดลงของอัตราผลตอบแทนจากการลงทุนในคอนโดมิเนียมอย่างน่าใจหายก็ได้ ที่เมื่อหากผ่านไปอีก 5- 10 ปีก็อาจจะไม่มีใครที่ได้เห็นตัวเลขผลตอบแทนที่ร้อยละ 5 อีกเลยก็ได้ เฉกเช่นเดียวกันกับที่อัตราผลตอบแทนจากการปล่อยเช่าในอดีตที่เคยอยู่ที่ร้อยละ 10 

 

นอกจากนี้ ยิ่งจะต้องพิจารณาอย่างละเอียดในการลงทุนในโครงการที่มีการรับประกันผู้เช่าและอัตราผลตอบแทนให้ดีด้วยว่า หากหมดระยะเวลาดังกล่าวแล้ว ผู้ลงทุนจะยังสามารถหาผู้เช่าได้ด้วยตนเองหรือไม่ สามารถได้อัตราผลตอบแทนตามที่เคยได้จากการการันตีหรือไม่ และจะสามารถทำได้ต่อเนื่องถึง 20 ปีหรือไม่ ดังนั้น ก็จะยิ่งทำให้เห็นว่า แนวคิดที่ว่า ให้ผู้เช่ามาช่วยผ่อนชำระให้เจ้าของคอนโดมิเนียมจนเหมือนได้มาฟรี ๆ อาจที่จะไม่ค่อยคุ้มกับความเสี่ยงต่าง ๆ นัก และที่อาจจะไม่เหมาะสมกับสถานการณ์ปัจจุบันเสียแล้ว

 

 

โดยสรุปแล้ว จึงอาจเห็นได้ว่า การสร้างรายได้เชิงรับจากการลงทุนในอสังหาริมทรัพย์อย่างคอนโดมิเนียมเพื่อการปล่อยเช่านั้นอาจจะไม่ได้เป็นเครื่องมือที่ดีที่สุดนักในเวลานี้ ในการสร้างความร่ำรวยแบบมือเปล่า ด้วยเหตุที่อัตราผลตอบแทนที่น้อยกว่าในอดีตเป็นอย่างมาก ด้วยการมีสถานการณ์การแข่งขันที่รุนแรง ตลอดจนที่มีความเสี่ยงจากการเปลี่ยนแปลงของเทคโนโลยีต่าง ๆ อย่างรวดเร็ว (Technology Disruption) ที่พร้อมจะทำให้ความต้องการต่าง ๆ เปลี่ยนไปในทันที หากแต่การลงทุนในการสร้างรายได้เชิงรับจากคอนโดมิเนียม น่าจะยังคงเป็นเครื่องมือที่ดียิ่งในระยะยาวในการต่อต้านภาวะเงินเฟ้อ ตลอดจนการสร้างรายได้ที่สูงกว่าดอกเบี้ยเงินฝากธนาคาร ที่มากกว่าการมุ่งเป้าที่การร่ำรวย หรือการมีอิสระภาพทางการเงินอย่างรวดเร็วในระยะสั้น

 

OPEN HOUSE MRE20 วันที่ 23 พฤศจิกายน 2562  เปิดรับสมัครนักศึกษาใหม่ ตั้งแต่บัดนี้ ถึงวันที่ 31 มีนาคม 2563   โครงการปริญญาโทสาขาธุรกิจอสังหาริมทรัพย์ (MRE)   คณะพาณิชยศาสตร์และการบัญชี มหาวิทยาลัยธรรมศาสตร์

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Games

Brett Lee urges Australia to give Pat Cummins the new-ball in Test series against Pakistan

https://sport360.com/article/cricket/international-cricket/338221/brett-lee-urges-australia-to-give-pat-cummins-the-new-ball-in-test-series-against-pakistan

Published

on

By

Babar’s Azam maiden series as Pakistan’s T20I captain proved to be a chastening experience with the Men in Green comprehensively turned over by Australia (2-0) in the three-match series.

The visitors were thoroughly outplayed in all departments by the Aussies and would most definitely have lost their current No1 ranking as well, had rain not stopped the first T20 in Sydney.

While Babar has only just taken over the T20 reins, the side’s woes very much predate his appointment with just one win and nine defeats to show for from 10 outings in the current year.

For head coach and chief selector Misbah-ul-Haq, the record is now five defeats in six T20I clashes. The mandate for the former highly respected skipper on his appointment after the 2019 World Cup, was primarily to shore up Pakistan’s dwindling Test and ODI fortunes. However, just a few months into his tenure, Misbah now finds himself with the unenviable task of having to fix all three set-ups of the national team.

With less than a year remaining for the T20 World Cup to take place in Australia itself, Pakistan have plenty of holes to plug in a side which has been ranked No1 for two years and running now. Very few positives, if any, can be taken from a shambles of a series with the individual display of Babar and the emergence of Iftikhar Ahmed as a viable lower-order aggressor just about covering it.

The question marks, though, are aplenty for Misbah and Babar.

Asif Ali’s time has run out

Could be curtains for Asif as Pakistan's designated finisher.

Could be curtains for Asif as Pakistan’s designated finisher.

Pakistan’s search for an explosive hitter for the death overs has been a longstanding one and it is Asif Ali who has been given the long rope in that regard.

However, that rope is now running out with the right-hander failing to come good despite umpteen chances in the T20 setup. While much of the focus has been on opener Fakhar Zaman’s disastrous T20 form, Asif has been equally culpable with an average of just over 10 in 2019.

The middle-order batsman has a high score of only 23 in his last nine innings for Pakistan and his latest displays in Australia should all but confirm his impending axing from the squad.

He hasn’t really been able to cut it at the international level, in both ODIs and T20s, despite some promising signs in the Pakistan Super League.

Misbah’s botched selections not helping matter either

Khushdil barely got a chance to prove his case.

Khushdil barely got a chance to prove his case.

Misbah had been criticised for recalling Umar Akmal and Ahmed Shehzad in the 3-0 series loss to Sri Lanka and the head coach responded by pointing to a lack of batting talent in Pakistan’s domestic pool.

While there might be a hint of truth in Misbah’s reasoning, the fact that he quickly discarded the two top-order batsman after the series whitewash while continuing to give others a long run, does not pain him favourably.

Fakhar Zaman has continued to be persisted with, despite his horrendous T20I form, while the same has been the case for Asif Ali. Khushdil Shah was the fresh face called up to the squad for the Australia tour but the middle-over batsman was only given an opportunity in the final T20.

In the bowling department, Usman Qadir was a surprise call-up to the squad by Misbah with the leg-spinner barely creating an impression in his Big Bash League stint earlier this year. While his selection turned plenty of heads, Misbah then made sure it hardly mattered by not giving the spinner a single appearance in Australia.

It would be all well and good if there were more opportunities waiting down the line for the likes of Qadir, Khushdil and even young pacer Muhammad Musa. The problem, however, is that there aren’t many with Pakistan not set to play a single limited-overs clash until July, next year.

So what exactly was Misbah saving these players for?

Babar needs time but is there any?

Babar has hardly got any time on hand to settle in as skipper.

Babar has hardly got any time on hand to settle in as skipper.

“We have learnt a lot from this series and we’ll take the positives and come back hard in the next series,” a crestfallen Babar stated after the Perth humbling.

“I have learnt a lot, there is a lot to learn as well. Hopefully, I’ll apply it in the future.”

There is no denying that there are many tricks to learn for Babar as captain after his side’s lopsided defeat in Australia. But, with just five more T20Is to come for Pakistan ahead of next year’s World Cup, the team management might have left him with too little time to learn the ropes.

The batting prodigy is not even the captain of his Pakistan Super League (PSL) outfit Karachi Kings, with his national team-mate Imad Wasim leading that franchise instead.

While he has welcomed the captaincy publicly, the fact that the burden of leading has come at a time when the team is already so reliant on his batting is not a great situation to be in for Babar.

Time is not on his side, or Pakistan’s, with the World Cup fast approaching, and the team management will now have to blindly hope that their gutsy decision will bear fruit ultimately.

Continue Reading

Games

India v Bangladesh LIVE: Stakes high in T20I series decider in Nagpur

https://sport360.com/article/cricket/international-cricket/338216/india-v-bangladesh-live-stakes-high-in-t20i-series-decider-in-nagpur

Published

on

By

Babar’s Azam maiden series as Pakistan’s T20I captain proved to be a chastening experience with the Men in Green comprehensively turned over by Australia (2-0) in the three-match series.

The visitors were thoroughly outplayed in all departments by the Aussies and would most definitely have lost their current No1 ranking as well, had rain not stopped the first T20 in Sydney.

While Babar has only just taken over the T20 reins, the side’s woes very much predate his appointment with just one win and nine defeats to show for from 10 outings in the current year.

For head coach and chief selector Misbah-ul-Haq, the record is now five defeats in six T20I clashes. The mandate for the former highly respected skipper on his appointment after the 2019 World Cup, was primarily to shore up Pakistan’s dwindling Test and ODI fortunes. However, just a few months into his tenure, Misbah now finds himself with the unenviable task of having to fix all three set-ups of the national team.

With less than a year remaining for the T20 World Cup to take place in Australia itself, Pakistan have plenty of holes to plug in a side which has been ranked No1 for two years and running now. Very few positives, if any, can be taken from a shambles of a series with the individual display of Babar and the emergence of Iftikhar Ahmed as a viable lower-order aggressor just about covering it.

The question marks, though, are aplenty for Misbah and Babar.

Asif Ali’s time has run out

Could be curtains for Asif as Pakistan's designated finisher.

Could be curtains for Asif as Pakistan’s designated finisher.

Pakistan’s search for an explosive hitter for the death overs has been a longstanding one and it is Asif Ali who has been given the long rope in that regard.

However, that rope is now running out with the right-hander failing to come good despite umpteen chances in the T20 setup. While much of the focus has been on opener Fakhar Zaman’s disastrous T20 form, Asif has been equally culpable with an average of just over 10 in 2019.

The middle-order batsman has a high score of only 23 in his last nine innings for Pakistan and his latest displays in Australia should all but confirm his impending axing from the squad.

He hasn’t really been able to cut it at the international level, in both ODIs and T20s, despite some promising signs in the Pakistan Super League.

Misbah’s botched selections not helping matter either

Khushdil barely got a chance to prove his case.

Khushdil barely got a chance to prove his case.

Misbah had been criticised for recalling Umar Akmal and Ahmed Shehzad in the 3-0 series loss to Sri Lanka and the head coach responded by pointing to a lack of batting talent in Pakistan’s domestic pool.

While there might be a hint of truth in Misbah’s reasoning, the fact that he quickly discarded the two top-order batsman after the series whitewash while continuing to give others a long run, does not pain him favourably.

Fakhar Zaman has continued to be persisted with, despite his horrendous T20I form, while the same has been the case for Asif Ali. Khushdil Shah was the fresh face called up to the squad for the Australia tour but the middle-over batsman was only given an opportunity in the final T20.

In the bowling department, Usman Qadir was a surprise call-up to the squad by Misbah with the leg-spinner barely creating an impression in his Big Bash League stint earlier this year. While his selection turned plenty of heads, Misbah then made sure it hardly mattered by not giving the spinner a single appearance in Australia.

It would be all well and good if there were more opportunities waiting down the line for the likes of Qadir, Khushdil and even young pacer Muhammad Musa. The problem, however, is that there aren’t many with Pakistan not set to play a single limited-overs clash until July, next year.

So what exactly was Misbah saving these players for?

Babar needs time but is there any?

Babar has hardly got any time on hand to settle in as skipper.

Babar has hardly got any time on hand to settle in as skipper.

“We have learnt a lot from this series and we’ll take the positives and come back hard in the next series,” a crestfallen Babar stated after the Perth humbling.

“I have learnt a lot, there is a lot to learn as well. Hopefully, I’ll apply it in the future.”

There is no denying that there are many tricks to learn for Babar as captain after his side’s lopsided defeat in Australia. But, with just five more T20Is to come for Pakistan ahead of next year’s World Cup, the team management might have left him with too little time to learn the ropes.

The batting prodigy is not even the captain of his Pakistan Super League (PSL) outfit Karachi Kings, with his national team-mate Imad Wasim leading that franchise instead.

While he has welcomed the captaincy publicly, the fact that the burden of leading has come at a time when the team is already so reliant on his batting is not a great situation to be in for Babar.

Time is not on his side, or Pakistan’s, with the World Cup fast approaching, and the team management will now have to blindly hope that their gutsy decision will bear fruit ultimately.

Continue Reading

Games

Newly established Girls Community Football preparing for debut tournament

https://sport360.com/article/football/uae-football/338223/newly-established-girls-community-football-preparing-for-debut-tournament

Published

on

By

UAE coach Bert van Marwijk defended his decision to play poster boy Omar Abdulrahman for three quarters of the Whites’ 2022 World Cup qualifying defeat to Thailand – nearly a year to the day since his last start for the national team.

The 28-year-old Al Jazira playmaker played 72 largely inconspicuous minutes in the 2-1 defeat in Rangsit, although there were occasional flashes of the trademark brilliance and vision that have hallmarked the career of the exalted ‘Amoory’.

Fears arose post-match that Van Marwijk might have “exposed him to exhaustion” but the Dutchman said his decision to start the talismanic former Al Ain and Al Hilal midfielder was justified, labelling him “one of the best players” in Asia.

“I am a big fan of the player who is one of the best players at the Asian level and among the best I have trained during my career,” said 67-year-old Van Marwijk, who suffered his maiden defeat as UAE coach.

“And when I made a decision for him to participate, essentially I had goals from that participation, which means I made the right decision.

“I took him out after 70 minutes for more goals and a substitute can make a difference, and indeed the team had several chances to win the game.”

It is the most action Abdulrahman has been exposed to since returning to the UAE with the Pride of Abu Dhabi after an ill-fated spell at boyhood club Hilal, cut short following a devastating knee injury towards the end of 2018.

In five previous outings since missing 10 months of action, Amoory has only played sparingly in UAE qualifying wins against Malaysia (17 minutes) and Indonesia (31) and three Jazira games – totalling 103 minutes – as he eases back into action.

Van Marwijk expressed sadness and frustration at defeat to the War Elephants – their first in three Group G games, the second round of Asian qualifying, which leaves them a point adrift of them and Vietnam, the joint leaders.

It was also a first defeat for Van Marwijk in seven games since taking the UAE reins in March – having opened with five wins and a draw.

“I am not satisfied with the performance,” he said.

“However we almost won, especially from the opportunities in the second half and the final minutes of the game.

“The result is normal, especially after the performance of Thailand, who deserved to take the lead and win.

“And although I was happy with the goal scored by Ali Mabkhout at the end of the first half I was saddened after they scored their second goal, which frustrated me. We have not managed to translate the opportunities that we had into goals.”

Continue Reading

Recent Posts

Title

Categories

Trending